W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Akceptuje (nie pokazuj więcej tego komunikatu).

Napisali o nas…

Galeona znów czynna


„Dziennik Elbląski“ nr 174 z 27 VII 2006 r.

Czynna jest już restauracja „Galeona“ przy ul. Krótkiej 5 w Elblągu. Lokal ten był nieczynny przez wiele lat. Teraz został wyremontowany i zyskał nowy wystrój. Nie zmieniła się tylko nazwa.

Dużo tu akcentów francuskich i to nie tylko w wystroju, ale również w menu. W karcie dań można znaleźć żabie udka po prowansalsku i ślimaki z masełkiem czosnkowym po burgundzku. Ale można zjeść też polskie dania.

- Nie nastawiamy się tylko na kuchnię francuską - mówi Monika Gugnon, menager hotelu „Galeona“.

W restauracji „Galeona“ goście znajdą też dania z różnych stron Europy, również typowo polskie jak: bigos, flaki, pierogi. Dla osób, które nie jedzą mięsa, przewidziano dania wegetariańskie. Serwowane są też dania dla dzieci. W menu jest dużo sałatek, deserów, lodów, napojów, alkoholi.

Wprawdzie oficjalne otwarcie restauracji nastąpi dzisiaj, ale lokal już jest czynny, korzystają z niego przede wszystkim goście hotelu „Galeona“.

- Przyjeżdża do nas wielu Niemców, chcą zjeść polski bigos, polskie pierogi - mówi Monika Gugnon.

Będą tu organizowane potańcówki, głównie z myślą o klientach, którzy nie są już nastolatkami.

- Nie będzie muzyki techno - zaznacza Monika Gugnon.

„Galeona“ czynna jest od godz. 12 do 23. Restauracja i hotel „Galeona“ zostały wydzierżawione na 10 lat przez PTTK Oddział Ziemi Elbląskiej. Dzierżawcy wyremontowali restaurację na własny koszt. W większości wyremontowali też na własny koszt i wyposażyli hotel.

Karolina Krajewska

Galeona znów czynna

powrót do: napisali o nas